Soorten whisky
Scotch
Whisky Act 2009
De
nieuwe Schotse Whisky-wet (de vorige versie van de
Scotch Whisky Act dateerde al van
1988) ging eind november 2009 van kracht. Deze wet bepaalt onder
meer aan welke voorwaarden whisky moet voldoen om een
malt te mogen heten. Eén van
de voorwaarden is dat whisky enkel nog
Scotch genoemd mag worden,
als hij ook effectief in Schotland
wordt gebotteld (in plaats van enkel gedistilleerd en gerijpt).
Ook de categorieën werden nu in wettekst vastgelegd. Zo hoopt men de consument beter te informeren, zonder verwarring te creëren. Zo wordt de Schotse drank natuurlijk ook beter beschermd. Vergelijk het met de wetten rond champagne. Er zijn vijf types whisky.
1) single malt scotch whisky
2) single grain scotch whisky
3) blended scotch whisky
4) blended malt scotch whisky
5) blended grain scotch whisky
Termen zoals vatted malt (zie hieronder) zullen dus in de komende jaren moeten verdwijnen!
Ook de namen van de whiskyregio’s worden nu vastgelegd, te vergelijken met de appellations van Franse wijnen. Dit om te vermijden dat een Spaanse whisky nog ‘Lowland whisky’ op zijn label kan zetten (wat wel degelijk al gebeurd is!). Er is zelfs een Nederlandse whisky met het predikaat ‘Highland whisky’, wat natuurlijk nonsens is. Dit zou door de invoering van deze wet moeten worden uitgesloten.
Een andere voorwaarde is dat het distillaat moet gewonnen worden in koperen pot stills. Het gebruik van een Coffey Still is dus toegelaten, maar dan mag je je dram niet langer Scotch noemen!
Hieronder een opsomming van enkele termen die je nog regelmatig op een label zal zien, maar die binnenkort toch (gedeeltelijk) zullen verdwijnen.
Single Malt Whisky
Dit is bij uitstek de meest populaire sterke drank ter wereld.
De term single malt verwijst naar
een whisky die gedistilleerd, gerijpt en gebotteld werd in één
distilleerderij. Het alternatief is een
blended whisky, die een mengeling is van diverse whisky’s
uit verschillende distilleerderijen en over het algemeen van
verschillende leeftijden.
Ze zijn bovendien geproduceerd
met malt, oftewel gerst, zonder gemengd
te zijn met andere granen.
Single Malt
Whisky wordt op verschillende plaatsen in de
wereld geproduceerd, maar de meest populaire en bekende
drams zijn afkomstig uit Schotland,
Ierland en Japan. Single Malt Whisky
mag enkel Scotch genoemd worden als hij
uit Schotland afkomstig is.
Blended of Vatted whisky
Sommige van de meest bekende whisky’s ter
wereld zijn blends, zoals het Schotse
Johnnie Walker of het Ierse Jameson.
Blends worden over het algemeen
geschonken in bars of gemengd met frisdrank. Dit komt voornamelijk
uit het feit dat deze whisky goedkoper is dan de
Single Malt en omdat de subtiele
kenmerken van een Single Malt verloren
zouden gaan in een cocktail.
Blended
whisky is dus het resultaat van
een mengeling van verschillende types whisky. Dit kunnen inderdaad
(op gerst gebaseerde) Single Malts zijn
of andere whisky’s die gemaakt werden met graan. Ze kunnen ook van
verschillende distilleerders afkomstig zijn. Ze worden gemengd om
een zachtere, complexe drank te bekomen, waarbij iedere whisky
afzonderlijk zijn aromatische karakter toevoegt. Whisky gebaseerd op
graan (of andere neutrale spirits) is
goedkoper omdat de basisproducten makkelijker te krijgen zijn
(terwijl gerst relatief duur is). Ze worden traditioneel in
blends gebruikt om het eindproduct
betaalbaar te maken voor de eindgebruiker.
Vatted whisky
is ook een mix van verschillende whisky’s, maar de mengeling mag
enkel uit Single Malts bestaan.
Ze kunnen wel van verschillende distilleerderijen
afkomstig zijn.
Aged Blends
Blended en
Vatted whisky’s krijgen normaliter geen
leeftijd op het label. Wanneer dat toch het geval is, wordt hiermee
de leeftijd van de jongste whisky aangeduid. De andere whisky’s in
de samenstelling zijn bijgevolg van dezelfde leeftijd of ouder.
Sommige blends bestaan uit 20 of meer
whisky’s, al of niet
Single Malts.
-
Copyright (c) 2023 Whivie.be. All rights reserved.