Europa
In Europa is de vraag naar
whisky bijzonder groot, natuurlijk vooral te wijten aan de nabijheid
van Schotland en Ierland. Heel wat nieuwe marktspelers hebben hun
strepen reeds verdiend in de wereld van de
spirits en hebben whisky gewoon als ‘extra product’ in hun
gamma opgenomen, naast hun reeds bestaande dranken zoals jenever,
eaux de vie, vodka en dergelijken. Over het algemeen genomen zijn ze
bedoeld voor de lokale markt.
De productie van whisky in
Europa is nog zeer jong (op een paar uitzonderingen na). De opstart
wordt bemoeilijkt door de grote investeringen die gedaan moeten
worden, zoals de aanschaf van grondstoffen (mout, turf, …), de
distilleerinstallatie, een productielijn, opslagplaats, etc.
Daarnaast is er nog het probleem dat je investering pas jaren later
kan renderen, want het distillaat moet op zijn minst drie jaar
rijpen alvorens het als whisky gebotteld en op de markt gebracht mag
worden.
Enkele van de beter bekende Europese distilleerderijen zijn (alfabetisch):
-
Mackmyra : Zweedse distilleerderij ten noorden van
Stockholm.
-
Penderyn: de enige Single Malt producent in Wales
-
St
George’s: Engeland’s eerste Single Malt distelleerderij
nabij Norwich
- Stauning in Denemarken, operationeel sinds 2006
-
Copyright (c) 2023 Whivie.be. All rights reserved.