Wereldwijd

Whisk(e)y wordt over de hele wereld geproduceerd – volgens de statistieken van 2014 in niet minder dan 28 landen! Elk land en elke distilleerderij hebben hun eigen unieke stijl en karakter – voor elk wat wils.

 

Top van whiskyproducerende regio’s (in termen van hoeveelheid):

 1. Schotland
 2. Amerika
 3. Japan
 4. Ierland
 5. Europa

 

Andere landen waar men momenteel ook produceert zijn Canada, Australie, Nieuw-Zeeland, India, Zuid-Afrika, Zweden, Turkije en zelfs België (zie hieronder) om er maar een paar te noemen.

De meeste van deze distilleerderijen experimenteren echter met nieuwe distilleertechnieken en rijpingsprocessen waardoor de connoisseurs zich wel eens hardop afvragen of dit whisky kan genoemd worden. Voorstanders claimen dan weer dat het distillaat van gerst of graan, dat minimaal drie jaar gerijpt is, technisch gezien zichzelf het label whisky mag opplakken. Eén ding is zeker: wereld whisky is aan een heuse opmars bezig.

 

 

Belgische whisky moet aan 5 voorwaarden voldoen om zo genoemd te mogen worden:

 1. verkregen door distillatie van gemoute granen
 2. versuikerd door enzymen van de mout of door natuuridentieke enzymen
 3. vergist onder inwerking van gist
 4. gedistilleerd door één of meerderen distillaties van maximaal 94,8% ABV, op zodanige wijze dat het distillatieproduct een aroma en een smaak heeft die afkomstig zijn van de gebruikte grondstof
 5. ten minste drie jaar gerijpt op houten fusten met een inhoud van 700 liter of minder

Ontdek hier de Belgische whisky.

 

 • Copyright (c) 2023 Whivie.be. All rights reserved.